Лабораторија

Лабораторија је опремљена са неколико група уређаја које омогућавају студентима да уче и истражују различите тематике из области роботике. Листа тренутно доступне опреме у Лабораторији за роботику је дата у табели, испод текста. Поред описаних манипулатора и мобилних робота, лабораторија је снабдевена и додатном опремом потребном за различите пројекте (NI CompactRIO платформа, електрични мотори, сензори, потенциометри, итд.).

Опрема Кратак опис
ABB IRB 120 ABB IRB 120 припада новој четвртој генерацији роботске технологије компаније АBB. Представља најмањи више-функционални робот који је та компанија икада произвела, тежине само 25 килограма. IRB 120 има шест оса, са максималним оптерећењем од 4кг, и опсегом од 580мм. Идеалан је за широк спектар индустријских грана, као што су: фармација и медицина, електроника, прехрамбена индустрија, истраживачки сектори, итд. Уз IRB 120, користи се и IRC5C Compact индустријски контролер.
Denso VS6577G Denso VS6577G робот је део VS серије индустријских манипулатора. Тежина је 36кг, оптерећење 7кг, а опсег је 854мм. Може се користити за различите апликације, као што су: монтажа, паковање, манипулација различитим материјалима, итд. Долази уз RC7 контролер.
UMS2 UMS2 је робот цилиндричне конфигурације. Представљен 1982. године, то је други индустријски манипулатор икада развијен на просторима бивше Југославије. Током 2008. године, у потпуности је реконструисан и од тада се користи у едукативне сврхе.
QB QB pick-and-place robotics Kit представља роботску платформу са четири осе, коју је развио QB robotics (спин-оф компанија Универзитета у Пизи и Италијанског Технолошког Института у Ђенови). QBmove maker pro, актуатори које употребљава ова платформа, развијени су са циљем да се обезбеди сигурно кретање и ефикасност, користећи природне принципе управљања кретањем. Ово чини платформу корисном за истраживачке сврхе.
DaNI DaNI 2.0 мобилни робот са три точка, који је развила компанија National Instruments. Базиран је на NI Single Board Reconfigurable I/O (sbRIO) и LabVIEW софтверском окружењу.
LEGO LEGO Mindstorms Education 9797 комплет омогућава студентима да развијају различита решења у области роботике. Комплет је опремљен са контролном јединицом, три серво мотора и више сензора (ултразвучни, сензор додира, итд). Тренутно је у лабораторији пет комплета доступно за рад.