Истраживачки рад

Активности лабораторије за роботику комбинују основна истраживања у роботици са примењеним истраживањем у индустрији и медицини. Главни истраживачки правци су – колаборација човек-робот, „soft“ роботика, као и колаборативни роботи у комбинацији са едукативним аспектима. Циљ нам је да проширимо примену робота у индустрији, медицини и кућним окружењима, истражујући човекове обрасце кретања и интеракције као инспирацију за безбедно и ефикасно понашање робота.

Лабораторија за роботику пружа неколико роботских платформи за истраживање и едукацију: Panda robot (by Franka Emika), ABB IRB120, Denso VG6577, Fanuc SCARA SR-3ia, као и роботске платформе за истраживање промењиве крутости – 4-DoF QB robot (qbrobotics), класични агонист-антагонист VSA лабораторијски систем, TurtleBots мобилну платформу за ROS. За више детаља о појединим сегментима опреме, посетите нашу страницу – Лабораторија.

Наши основни истраживачки пројекти проучавају естимацију и управљање импедансом код робота (ForNextCobot), алгоритме и алате за колаборативне роботе у human-center окружењима (HUMAN-COMAN, CoH-ROM), развој и управљање антропоморфним, попустљивим сервисним роботима (ECCEROBOT, Anth.Serv.Robot). Као препознати регионални роботички центар, наши апликативно оријентисани пројекти имају за циљ да подрже регионалне компаније у примени роботских иновација (DIH2, DIH-HERO, ReconCell experiment). За више детаља, погледајте страницу – Пројекти.

Нисмо сами у нашој мисији да учинимо свет бољим местом употребом роботске технологије. Наши кључни партнери  су многе друге лабораторије са ЕТФ-а, пре свега Лабораторија за биомедицинску инструментацију и технологије – BMIT, као и националне лабораторије ИМП Лабораторија за Роботику са Института Михајло Пупин, Лабораторија за индустријску аутоматику и вештачку интелигенцију на Машинском факултету у Београду, Факултет Техничких наука у Новом Саду, међународни партнери као што је CoBoTaT са JSI у Словенији, LISSI са UPEC-а у Француској, као и многе друге водеће институције-партнери са пројеката: University of Twente, VTT Finland, Imperial College London, DLR Germany, Fraunhofer IPA, IIT, SSSA, POLIMI, ETH Zurich, RWTH Aachen, Tecnalia, EURECAT, CEA, DTI, IMEC, итд. Бављење роботиком никада није лако, те стога посебно задовољство представља локална подршка компанија: ABB Serbia, Dillon, Fanuc Serbia, Tipteh, Servoteh, Siemens, Elsys Eastern Europe, Avisto Easter Europe, NOFFZ-Forsteh Technologies, итд. За више информација, погледајте страницу – Партнери.

Belgrade Robotics Hub